LONDEN - De wereldwijde verkoop van mobiele telefoons is in 2004 met 30 procent gestegen tot 674 miljoen exemplaren. Vooral in het vierde kwartaal trok de verkoop sterk aan. Alleen in Japan nam de verkoop van mobieltjes in het afgelopen jaar af. Dat stelt marktonderzoeker Gartner in een onderzoek dat woensdag verscheen.

Volgens Gartner neemt de verkoop in het lopende jaar toe met 8,3 procent tot 730 miljoen. "Het is maar de vraag of op de verzadigde markten de huidige groei vastgehouden kan worden. In opkomende markten zal de belangrijkste strijd gevoerd worden in het marktsegment van mobieltjes onder de 50 dollar", aldus de onderzoekers.

Het onderzoeksbureau heeft ook uitgezocht hoeveel marktaandeel de belangrijkste fabrikanten van mobieltjes hebben. Hieruit bleek dat het Finse Nokia bovenaan staat met een wereldwijd aandeel in 2004 van 30,7 procent. Het Amerikaanse Motorola is tweede met 15,4 procent. Het Zuid-Koreaanse Samsung staat op de derde plaats, gevolgd door het Duitse Siemens.