De winstcijfers van ziekenhuizen en andere zorgaanbieders zijn in vier jaar tijd ruim gehalveerd. Verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en private zorgaanbieders draaien zelfs met verlies.

Dat stelt accountant EY (Ernst & Young) dinsdag in zijn jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. Voor dat onderzoek is bij 1.170 zorginstellingen de jaarrekening doorgenomen.

In 2012 maakten de instellingen gemiddeld nog 2,2 procent winst. In 2016 viel de gemiddelde winst voor het eerst lager uit dan 1 procent.

Neerwaartse spiraal

Volgens het accountantsbureau zijn de dalende rendementen te verklaren door lagere tarieven die zijn afgedwongen door de verzekeraars en lokale overheden en door de snel stijgende kosten van geneesmiddelen.

EY waarschuwt dat afspraken met banken vaak op de tocht komen te staan bij dergelijke karige cijfers. Dat kan leiden tot hogere rentes en strenger financieel toezicht. Het gevolg daarvan kan weer zijn dat de zorgaanbieders gaan bezuinigen en niet meer investeren in innovaties, zoals zorgrobots.

Innovatie

De onderzoekers vinden vooral de situatie bij opleidingsziekenhuizen alarmerend, de winst is daar vorig jaar met 40 procent gekelderd.

"Opleidingsziekenhuizen zijn de kraamkamer voor innovatie in de zorg en de lage winstcijfers zijn dan ook extra schadelijk", zegt EY-accountant Rob Leensen.