Raghuram Rajan, de voormalig centralebankpresident van India, heeft vorig jaar gewaarschuwd voor het ongeldig verklaren van alle biljetten van 1.000 en 500 roepie.

De maatregel van premier Narendra Modi moest belastingontduiking tegengaan, maar zorgde voor veel onrust. Rajan schrijft in zijn boek I do what I do dat hij in februari 2016 om zijn mening werd gevraagd over het plan, meldt persbureau Bloomberg zondag.

Hij maakte duidelijk dat er mogelijk voordelen zijn op de lange termijn, maar dat de kosten op korte termijn wel eens hoger konden uitvallen.

De maatregel werd op 8 november 2016 door de premier afgekondigd en had als gevolg dat plotseling 86 procent van alle in omloop zijnde bankbiljetten niet meer geldig was.

De economie was niet voorbereid op het omwisselen van alle biljetten. Er ontstonden enorme rijen voor de banken. Veel Indiërs kregen hun loon uitbetaald in deze afgeschafte biljetten.

Modi riep toen veel Indiërs op om elektronisch te bankieren. Onlangs bleek dat de bevolking bijna 99 procent van alle geschrapte biljetten ook ingeleverd heeft in de laatste tien maanden.

De belastingopbrengsten zijn ook gestegen en er worden meer digitale betalingen gedaan.