Enkele raffinaderijen in Texas die een week lang gesloten waren door orkaan Harvey, zijn weer heropend. Het grootste deel van de infrastructuur van de oliesector ligt nog wel plat.

ExxonMobil meldt een faciliteit op te starten met een dagelijkse capaciteit van 560.500 vaten. Ook een raffinaderij van Phillips 66 komt weer in bedrijf.

Verder verscheepte Occidental Petroleum weer voor het eerst een lading ruwe olie vanuit een terminal in Corpus Christi, één van de belangrijkste energiehubs in de regio. Naar verwachting kan de haven volgende week weer op normaal niveau functioneren.

Door Orkaan Harvey kwam een kwart van de Amerikaanse raffinagecapaciteit stil te liggen. Hierdoor zijn vooral regionaal tekorten ontstaan. Consumenten moeten fors meer betalen voor hun brandstof. De benzineprijs steeg met 17,5 cent.

Ondanks dat sommige locaties weer operationeel zijn, wordt verwacht dat de brandstofschaarste de komende tijd groter zal worden. Zo heeft de exploitant van de grootste Amerikaanse raffinaderij, in Port Arthur, naar verluidt aan klanten laten weten dat ze zich moeten voorbereiden op tekorten.

Bijna de helft van alle raffinagecapaciteit in de VS is te vinden rond de Golf van Mexico. Dit hangt samen met de nabijheid van olievelden in Texas en de olie-import vanuit Venezuela en Mexico.