AMSTERDAM - De wereld telde vorig jaar 7,1 miljoen vermogende particulieren, dat zijn er bijna 200.000 (3 procent) meer dan een jaar eerder. Hun totale vermogen steeg het afgelopen jaar met ongeveer 3 procent tot een geschatte 29,4 biljoen euro. In 2000 steeg het aantal vermogende particulieren nog met 6 procent, een jaar eerder zelfs met 18 procent.

Dat blijkt uit het World Wealth Report dat maandag is gepubliceerd door Cap Gemini Ernst & Young en Merrill Lynch. Een biljoen is het cijfer 1 met twaalf nullen.

Dat ook de rijksten der aarde getroffen worden door de economische malaise blijkt wel uit het feit dat de stijging van het totale vermogen afvlakt. "De groei van het vermogen is de langzaamste sinds het rapport in 1997 voor het eerst werd gepubliceerd."

Vermogende particulieren zijn in de definitie van het World Wealth Report mensen met een te investeren vermogen van minstens één miljoen dollar. Dat is exclusief het bezit van onroerend goed. Ultra vermogende mensen hebben in deze definitie een investeerbaar vermogen van minimaal dertig miljoen dollar.

Toch steeg ook het vermogen van de ultra rijken met 3 procent tot een geschatte 8,37 biljoen dollar. De ultra rijken namen in aantal toe tot iets meer dan 57.000 personen.