Supercomputer Watson van technologiebedrijf IBM gaat werklozen in Nederland helpen bij het vinden van werk. IBM is hiervoor een samenwerking aangegaan met uitzendbureau Timing.

Dat meldt dagblad AD zaterdag.

Timing is een uitzendbureau dat laagopgeleide sollicitanten aan werkgevers koppelt. Het probleem volgens het uitzendbureau is dat veel laagopgeleide sollicitanten de juiste digitale vaardigheden missen om online naar werk te zoeken. Zo zou de helft van de veertigduizend maandelijkse registranten bij Timing voortijdig afhaken.

Door met de supercomputer te chatten, moet het zoeken naar werk voor de uitzendkrachten makkelijker worden. Door verbanden te leggen via alle data die het apparaat ontvangt, moet de computer werkzoekenden kunnen voorzien van een persoonlijk antwoord, aldus het uitzendbureau.

Twintigduizend werkzoekenden maken inmiddels gebruik van de computer, stelt het uitzendbureau. De computer is deze week in gebruik genomen en Timing verwacht dat de computer over twee maanden "negen op de tien vragen" zal halen.