LUXEMBURG - De Europese ministers van Verkeer hebben maandag een akkoord bereikt over strengere veiligheidseisen voor kinderzitjes in auto's. Eindelijk een besluit, verzuchtte vertrekkend minister Netelenbos.

Op Nederlands verzoek worden door TNO-achtige instanties goedgekeurde zitjes voor kinderen verplicht vanaf 1 jaar tot een lengte van 1,35 meter. Grotere kinderen dreigden in te kleine zitjes te moeten plaatsnemen. Een zetelverhoger is voldoende.

Bovendien geldt de verplichting voor het gebruik van de zitjes niet voor "incidenteel vervoer" over korte afstanden. De regeling dreigde namelijk het meenemen van andere dan eigen kinderen, bijvoorbeeld naar school of sportclub, vrijwel onmogelijk te maken. De afspraken voor de kinderzitjes neemt wel tijd. Ze gaan pas in in.

De ministers hebben verder afgesproken dat overal in de Europese Unie passagiers van touringcars en schoolbussen vanaf de leeftijd van drie jaar in de gordels moeten. In Nederland is dat al verplicht in bussen die van gordels zijn voorzien. Maar ook deze regeling gaat op zijn vroegst over twee jaar in. Ze geldt expliciet niet voor het gewone openbaar vervoer.