ROTTERDAM - Oliebedrijf Petroplus heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 48,8 miljoen euro tegen een nettoverlies 64,2 miljoen euro in 2003. De omzet steeg met 2 procent naar 6,3 miljard euro. Dat heeft Petroplus woensdag bekendgemaakt.

In de nettowinst van 2004 zijn eenmalige inkomsten begrepen van in totaal 43 miljoen euro, zodat na aftrek een aangepaste nettowinst ontstaat van 5,8 miljoen euro. Het 'geschoonde' nettoverlies over 2003 (exclusief eenmalige kosten, voorzieningen en afwaarderingen ter waarde van 47 miljoen euro) kwam uit op 17,2 miljoen euro.

Petroplus zegt het afgelopen jaar te hebben geprofiteerd van sterke raffinagemarges, die echter negatief werden beïnvloed door de zwakke Amerikaanse dollar en de hoge olieprijzen. Het bedrijf presteerde beter met de verkoop van olieproducten, de belangrijkste bron van inkomsten. Deze tak behaalde een bedrijfsresultaat van 28,1 miljoen euro tegen 2,4 miljoen negatief in 2003.

Petroplus waagt zich niet aan een prognose voor 2005. Het bedrijf zit al enige tijd in een overnameproces. De Amerikaanse investeerder Carlyle en de directie proberen het bedrijf in handen te krijgen en van de beurs te halen. Ze brachten onlangs een formeel bod uit.