Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp schrapt de komende drie jaar vijftienhonderd arbeidsplaatsen bij zijn divisie die industriële installaties maakt.

Het bedrijf hoopt door de kostenbesparende ingreep de zware concurrentie beter het hoofd te kunnen bieden.

Duitsland wordt het zwaarst getroffen door de reorganisatie. Daar komen duizend banen te vervallen. Vorige maand kondigde ThyssenKrupp al plannen aan om tussen nu en 2020 tot zo'n 2.500 kantoorfuncties te schrappen, waarvan ongeveer de helft in eigen land.

De extra ingreep moet ervoor zorgen dat de kosten bij de industrietak structureel met 200 miljoen euro per jaar omlaag gaan. Dat is volgens topman Heinrich Hiesinger nodig, omdat ThyssenKrupp ondanks een aantrekkende orderontvangst nog altijd kampt met overcapaciteit.

ThyssenKrupp onderhandelt al geruime tijd met Tata Steel, het Indiase moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, over een fusie van hun Europese staalactiviteiten.

Omdat ook daarbij waarschijnlijk veel banen op het spel staan staan, stuit een eventuele fusie op veel weerstand bij het personeel van de bedrijven.