NEW YORK - Het herstel dat zich op de effectenbeurs in New York vrijdag al schuchter aftekende, zette maandag op volle kracht door. Het was al weer even geleden dat vooral groene cijfers overheersten.

Het was het kleine bedrijvennieuws - onder andere van hamburgergigant McDonalds - wat voor optimisme zorgde. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een winst van 213,21 punten of 2,25 procent op 9687,42 punten. Technologiebeurs Nasdaq pakte zelfs 48,55 punten of 3,23 procent op 1553,29 punten.

Vertrek QWest-topman gunstig teken

Het opstappen van de topman Joseph Nacchio bij telefoonmaatschappij Qwest vatten beleggers op als een gunstig teken. Niet alleen voor het bedrijf zelf, dat een klapper maakte van ruim 20 procent. Maar ook als teken dat bedrijven schoon schip willen maken met bedenkelijke boekhoudpraktijken. Ook andere fondsen uit de technologiesector profiteerden flink mee.

McDonalds en Exxon profiteren

McDonalds voorspelde een beter tweede kwartaal dan algemeen verwacht en won 2,4 procent. Exxon profiteerde van de opnieuw stijgende olieprijzen met een winst van 2,25 procent. Verder deden de laaggewaardeerde grote banken, zoals JP Morgan, Citigroup en American Express het goed met winsten van 6 tot zelfs ruim 7 procent.

Euro verliest terrein

De euro verloor wat terrein ten opzichte van de dollar en sloot in New York op 0,9438 dollar. Op vrijdag was de Europese munt nog 0,9455 dollar waard.