IKEA-transporteur Brinkman Trans Holland krijgt vanmiddag een deurwaarder met politiebegeleiding over de vloer. Deze zou volgens vakbond FNV voor 100.000 euro aan natura beslag moeten leggen, wegens achterstallig loon en overwerkvergoedingen bij drie werknemers.

De drie medewerkers, allen chauffeur en FNV-lid, zijn volgens FNV meerdere keren onterecht ontslagen bij het bedrijf. De rechter heeft dit besluit teruggefloten. Twee chauffeurs werken volgens de FNV nog bij het bedrijf en de ander heeft een ontbonden contract.

Door het ontslag zouden de medewerkers volgens de vakbond inkomsten zijn misgelopen. De rechtbank bepaalde eerder dit jaar al dat het vervoersbedrijf met terugwerkende kracht loon moet betalen.

Facebook

De redenen voor de ontslagen lopen uiteen. Zo zou een medewerker volgens de vakbond zijn ontslagen nadat deze het op Facebook had opgenomen voor de vakbond. Ook stelt de FNV dat een medewerker ontslagen is omdat deze verdacht werd van geweld, wat volgens FNV-medewerker Edwin Atema berust op een "fabel".

Een ander ontslag zou volgens Atema zijn veroorzaakt doordat een medewerker zich niet zou hebben gehouden aan de rijrusttijden, terwijl dit bedrijfsbeleid is.

Eerdere pogingen

De FNV stelt dat de afgelopen maanden meerdere malen is gepoogd beslag te leggen op rekeningen van de Drentse onderneming. Dit zou echter te weinig hebben opgeleverd. "Het kan zijn dat het bedrijf klanten heeft gevraagd transacties op een andere rekening over te maken."

De deurwaarder begint volgens FNV om 14:00 uur 's middags met de beslaglegging in Emmen. Sinds 13:30 uur deze middag zouden sympathisanten zich verzamelen voor het bedrijfsgebouw. Atema: "Wij hebben geadviseerd om te zoeken naar auto’s, heftrucks en computers. Maar hierover beslist de deurwaarder."

De FNV won eerder dit jaar ook een zaak tegen Brinkman Trans Holland over cao-lonen en arbeidsomstandigheden van Poolse en Moldavische chauffeurs. De vakbond dwong toen af dat het vervoersbedrijf deze medewerkers Nederlandse cao-lonen moest betalen en dat het bedrijf deze chauffeurs niet in hun truck moest laten overnachten.

Brinkman Trans Holland wil geen commentaar geven over deze kwestie.