AMSTERDAM - Door het samenvoegen van een aantal kranten in het zuiden van de Randstad staan in het ergste geval honderden banen op de tocht. De uitgevers Wegener en PCM willen van het Utrechts Nieuwsblad, de Haagsche Courant, Goudsche Courant, Amerfoortse Courant (Wegener), het Algemeen Dagblad, het Rotterdams Dagblad, de Rijn & Gouwe en De Dordtenaar (PCM) een nieuwe krant maken.

Op dit moment liggen twee businessplannen voor waaruit moet worden gekozen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). In de eerste variant moet de nieuwe krant een rendement van 15 procent halen. De krant zou in vier edities verschijnen. Het aantal banen dat hierdoor verdwijnt loopt in de honderden, waarvan ongeveer de helft journalisten.

Tweede optie

Verhalen tot meer dan zeshonderd ontslagen doen de ronde, aldus een NVJ-woordvoerster, maar volgens haar is nog niets zeker. De tweede optie heeft minder vergaande consequenties. Met honderd mensen minder kan een krant worden gemaakt in ruim twintig edities. Deze zou een rendement van 7 procent moeten halen.

De NVJ ziet vanzelfsprekend het meest in de tweede optie. "Niet alleen omdat we zoveel mogelijk werkgelegenheid willen behouden, maar ook omdat we vinden dat de lezer fijnmazig moet worden bediend", zegt T. Bruning van de bond.

'The point of no return'

Bestuursvoorzitter J. Houwert was dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van Wegener nog weinig te ontlokken bij de presentatie van de jaarcijfers van Wegener. Mochten de plannen nog afketsen dan zou Houwert dit "erg jammer" vinden, maar hij ontkende dat 'the point of no return' (niet meer terugkunnen op het voorgenomen besluit) was bereikt. De bestuursvoorzitter verwacht eind maart een besluit, waarna de nieuwe krant eind augustus een feit kan zijn.

Haast

Houwert wil haast maken. "De ontwikkelingen in het gebied dwingen daartoe." Juist in het westen van het land neemt het aantal betalende krantenlezers af. Volgens Wegener is dat een gevolg van het geringe consumentenvertrouwen. Maar Houwert heeft meer reden om haast te maken. "Tijdens de verbouwing blijft de winkel over, maar er is wel een hoop rotzooi", zei hij daarover. Bij de betrokken kranten heerst sinds de bekendmaking van de plannen veel onrust. De redactieraad van het Rotterdams Dagblad presenteerde vorige maand een eigen plan dat een alternatief moet bieden voor de fusie.

Houwert wilde niet prijsgeven welk rendement de nieuwe krant zou moeten halen. Hij zei wel dat in het algemeen voor Wegenerkranten een rendement van 15 procent geldt, maar dat dit niet per definitie voor de nieuwe krant ook geldt.