AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven neemt binnenkort afscheid van zijn boegbeeld van goed ondernemingsbestuur. Postbedrijf TPG en uitgever Reed Elsevier kondigden dinsdag afzonderlijk aan dat Morris Tabaksblat, oud-topman van voedings- en wasmiddelenproducent Unilever, om "persoonlijke redenen" opstapt als president-commissaris bij beide bedrijven.

De nu 67-jarige Tabaksblat is vooral bekend geworden om de regels die hij opstelde voor goed ondernemingsbestuur om het vertrouwen van aandeelhouders in genoteerde ondernemingen terug te winnen. Dit vertrouwen had een behoorlijke deuk opgelopen door de forse beloningspakketten die bestuurders zich toeëigenden en door boekhoudschandalen bij bijvoorbeeld Ahold. Sinds dit jaar moeten ondernemingen verantwoording afleggen in welke mate zij voldoen aan de code-Tabaksblat.

Aandeelhoudersvergaderingen

Tabaksblat vertrekt in april bij TPG en Reed Elsevier. Hij doet dit na de aandeelhoudersvergaderingen van de bedrijven. In december had hij al aangegeven zijn functie van president-commissaris bij Aegon op te geven.

Machtigste commissaris

Tabaksblat werd vorig najaar nog door Elan, het maandblad voor directeuren en commissarissen, tot machtigste commissaris van Nederland uitgeroepen. Het blad concludeerde dit op basis van een enquête onder president-commissarissen bij bedrijven. Tabaksblat liet toen voorname bestuurders als Aad Jacobs en Aarnout Loudon achter zich.

Op reis

Tabaksblat was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar. Hij zou plannen hebben om binnenkort voor lange tijd op reis te gaan. Ook de bedrijven waar hij vertrekt, konden weinig meer melden dan dat "persoonlijke redenen" schuilen achter zijn vertrek. Reed Elsevier verklaarde dat Tabaksblat al bezig was met het afbouwen van zijn zakelijke bezigheden.

Tabaksblat leidde van mei 1994 tot mei 1999 Unilever. De opvolger van zijn functie bij Reed Elsevier staat al klaar. Financieel bestuurder Jan Hommen van Philips wordt bij de uitgever van bladen als Variety, Elsevier en FEM Business de nieuwe president-commissaris. Hommen vertrekt op 1 mei bij Philips, als hij bij het elektronicaconcern de pensioengerechtigde leeftijd van 62 jaar heeft bereikt. TPG wees alleen twee nieuwe commissarissen aan: G. Monnas, ex-bestuurder van Benckiser en Procter & Gamble, en voormalig Renault-bestuurder S. Levy. Jan Hommen is hier voorgedragen voor een nieuwe termijn.