Een mogelijke 'shutdown' van de Amerikaanse overheid kan flinke gevolgen hebben voor de economie in de Verenigde Staten. 

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft uitgerekend dat het per week minstens zo'n 6,5 miljard dollar schade oplevert als Washington zijn ambtenaren naar huis stuurt.

Er dreigt opnieuw zo'n situatie omdat het Congres dit najaar weer moet instemmen met een noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond. Als er niet op tijd overeenstemming komt moeten veel overheidsinstellingen tijdelijk dicht.

S&P wijst erop dat de impact van een shutdown veel verder reikt dan ambtenaren alleen. Schooltripjes en vakanties naar nationale parken kunnen dan bijvoorbeeld niet meer doorgaan.

En restaurants en winkels zullen minder verkopen vanwege zorgen over de salarisuitbetaling bij thuiszittend overheidspersoneel.

De laatste keer dat de overheid 'op slot' ging was in oktober 2013. Toen hoefden honderdduizenden ambtenaren zo'n twee weken niet op hun werk te komen. De keer daarvoor, halverwege de jaren negentig, duurde de shutdown bijna een maand.