China voert strenge regels rond de verkoop van vervuilende auto's waarschijnlijk niet al volgend jaar in, maar pas in 2019. 

Dat zeggen bronnen bij automakers en de Chinese overheid tegen persbureau Reuters. De nieuwe regels schrijven voor dat een bepaald percentage van alle verkochte auto's van een merk niet-vervuilend moet zijn.

Wat de quota worden, wordt mogelijk binnen enkele dagen bekendgemaakt. Aangenomen wordt dat het rond de 8 procent komt te liggen. Het aandeel schone voertuigen zou stapsgewijs moeten oplopen tot een vijfde van de auto's van een merk in 2025.

Van iedere honderd door een fabrikant verkochte auto's moeten er bij dat percentage dus 8 volledig elektrisch zijn. Hybrides worden als minder schoon beoordeeld.

Biedt een fabrikant geen volledig elektrische voertuigen, maar alleen hybrides als schone optie, dan moet hij er meer per honderd verkopen.

Automakers van over de hele wereld hadden Peking al eerder om uitstel verzocht. Veel westerse automakers bereidden zich echter wel voor op de aanstaande quota door samenwerking met Chinese branchegenoten aan te gaan. Die zijn al verder met de ontwikkeling van elektrische auto's dan veel westerse autofabrikanten.