ASR heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar zien toenemen. De verzekeraar profiteerde onder meer van een een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen.

Ook hielp mee dat door de milde winter betrekkelijk weinig schades uitgekeerd hoefden te worden. De resulaten van de schadetak van ASR stegen volgens het bedrijf met 71 procent tot 106 miljoen euro.

Het operationeel resultaat steeg met bijna 29 procent tot 385 miljoen euro. Onder de streep bleef 397 miljoen euro over, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder.

De totale premie-inkomsten gingen wel met een zesde omlaag naar 2,2 miljard euro. Dat komt doordat vorig jaar eenmalig een grote post kon worden geboekt dankzij een overname. Afgezien van incidentele mee- en tegenvallers was sprake van ruim 3 procent groei.

ASR liet weten dat het overweegt tot 100 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen, mocht de Nederlandse staat besluiten zijn resterende belang van zo'n 20 procent te verkopen.

Het bedrijf laat dat onder meer afhangen van de marktomstandigheden. Voorwaarde is ook dat de kapitaalbuffer op peil blijft.

Winstgevend

"De stijging van het operationele resultaat in het eerste halfjaar wordt door al onze bedrijfsonderdelen gedragen", zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten in een reactie. "Het operationele rendement op het eigen vermogen bedraagt ruim 17 procent en laat zien dat wij ons kapitaal winstgevend inzetten."

Om de volledige privatisering in een eventuele finale plaatsing zo goed als mogelijk te faciliteren overwegen wij om, boven ons eerder afgegeven commitment, een extra inkoop eigen aandelen te doen.

Of de overheid haar belang nog dit jaar verkoopt, is ook voor Baeten een vraag. ''Ik sluit het niet uit, maar ik weet het niet zeker'', zei hij.

De topman zei wel dat bij de huidige beurskoers het belang kan worden verkocht zonder dat de redding van ASR in 2009 de belastingbetaler geld heeft gekost. Hij voegde daaraan toe dat vooral buitenlandse investeerders de overheid liever niet als medeaandeelhouder hebben. ''Ze vinden dat raar.''