AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa vonden maandag na sombere weken weer de weg omhoog. Het herstel ging meteen met procenten tegelijk. Analisten zijn echter nog verdeeld hoelang dit zal aanhouden. Het vertrouwen van beleggers is volgens hen nog niet echt terug.


Bekijk video

De positieve tendens die Wall Street vrijdag liet zien, gaf de beurzen gedurende de handel de wind in de zeilen. Die wakkerde aan toen de Amerikaanse Dow-Jonesindex en Nasdaq maandag in het groen openden.

De AEX sloot 16,16 punten hoger of 3,76 procent op 446,11. Parijs pakte zelfs 4,35 procent, Frankfurt noteerde tegen het einde van de middag 3,5 en Londen klom 2,7 procent.

"Het gaat de goede kant op", aldus een analist. Maar of het dieptepunt ook achter de rug is, kon hij niet zeggen. De economie is weliswaar het afgelopen jaar beter gaan draaien, de rentestand en de olieprijs hebben daaraan meegewerkt. Maar daar tegenover staan de boekhoudschandalen die steeds als trend hebben dat bedrijven hun situatie rooskleuriger voorstellen dan korte tijd later blijkt. "Mogelijk dat cijfers over het tweede kwartaal meer zekerheid bieden."

Technologiefondsen vooral zaten in de lift. Automatiseerder CMG voerde de lijst aan met een sprong vooruit van bijna 8 procent. Maar op een lage koers is dat al snel het geval. CMG won 14 eurocent op 1,94. Ook Philips maakte weer wat goed na de verliezen. Dit fonds steeg 6,4 procent op 29,10 euro. ASML volgde in het kielzog met een winst van 4,86 op 16,82 euro.

Midkap

In de MidKapindex fungeerde Vopak in de bovenste regionen met een winst van 2,65 procent op 19,40 euro. De aandeelhouders gaven het bedrijf hun volle steun voor de opsplitsing in tankopslag en chemische distributie.

Op de Europese effectenbeurzen zaten vooral technologiebedrijven in de lift. Beleggers leken vooral gecharmeerd door de lage waarden van de bedrijven. In Duitsland steeg Deutsche Telecom bijna 7 procent en chipproducent Infineon klom bijna 6 procent.

In Frankrijk pakte France Telecom ruim 6 procent. Concurrent Alcatel steeg bijna 5 procent. Het Franse bedrijf wil dat de failliete exploitant van kabelnetwerken KPNQwest een deel van de schuld terugbetaalt. Mocht dat niet gebeuren dan trekken de Fransen hun hulp in om het netwerk draaiende te houden en wordt de stekker er dinsdagavond uitgetrokken.