De Amerikaanse farmaceut Gilead neemt zijn branchegenoot Kite Pharma over. Daarmee is een bedrag gemoeid van bijna 12 miljard dollar (10 miljard euro), volledig te voldoen in contanten.

Kite Pharma is gespecialiseerd in behandelingen tegen kanker. Het bedrijf werkt met name aan een therapie die het immuunsysteem van het lichaam versterkt zodat het tumoren te lijf kan gaan. Het hoopt nog dit jaar toestemming te krijgen om dat middel op de markt te brengen in de Verenigde Staten. Europese goedkeuring volgt mogelijk volgend jaar.

Gilead, dat zich tot dusver vooral richtte op antivirale middelen, had al eerder duidelijk gemaakt dat het een rol wil gaan spelen op het gebied van oncologie. Topman John Milligan van Gilead ziet de overname van Kite Pharma dan ook als ''een fundament'' waarop een toekomstig aanbod aan middelen tegen kanker kan worden gebouwd.

Samen zullen Gilead en Kite volgens Milligan in staat zijn sneller en efficiënter nieuwe middelen geschikt te maken voor de behandeling van patiënten. De topman vertrouwt daarbij op de grote overeenkomsten in bedrijfscultuur tussen de twee ondernemingen.

De prijs van 180 dollar per aandeel die Gilead betaalt, ligt bijna 30 procent boven de slotkoers van Kite Pharma op Wall Street afgelopen vrijdag.

De raad van bestuur van Kite staat unaniem achter de overname, die naar verwachting nog dit jaar zal worden afgerond. Het duurt daarna nog zeker drie jaar voordat Kite bijdraagt aan de winst.