Toekomstige aanpassingen van het financiële systeem in de Verenigde Staten zouden ''bescheiden'' moeten blijven. 

Dat heeft Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen gezegd in haar speech op de bankiersbijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole.

Yellen wees erop dat de hervormingen, die zijn doorgevoerd sinds het begin van de financiële crisis in 2007, het stelsel hebben versterkt zonder daarbij de economische groei onnodig te belemmeren.

Het gaat volgens kenners om een van haar sterkste verdedigingen van de Amerikaanse crisismaatregelen tot nu. Door president Donald Trump is een deel van al die regelgeving voor de financiële sector recent weer ter discussie komen te staan.

Op de financiële markten werd al de hele week uitgekeken naar de speech van Yellen. Maar uiteindelijk zei de Fed-preses weinig schokkends. Beleggers waren vooral geïnteresseerd in aanwijzingen over toekomstige rentestappen en het afbouwen van de omvangrijke balans van de centrale bank. Concrete uitspraken daarover bleven echter uit.

Draghi

Op de aandelenbeurzen waren geen grote koersbewegingen te zien. Wel ging de dollar wat in waarde omlaag na de woorden van Yellen. Een euro was even na de speech 1,1869 dollar waard, tegen 1,1807 dollar kort daarvoor.

Later op de dag houdt Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), eveneens een toespraak in Jackson Hole. Ook van zijn speech verwachten analisten weinig vuurwerk. Als er wél opvallende uitspraken worden gedaan dan kan dat de markten wel makkelijk in beweging zetten. Dit komt doordat er in deze periode van het jaar relatief weinig wordt gehandeld op de beurzen.