De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways heeft het gebroken boekjaar met een operationele winst van 1,4 miljard Australische dollar afgesloten. Dat komt neer op een daling van bijna 9 procent.

Dat meldt het bedrijf vrijdag. Het gebroken boekjaar van Qantas liep tot en met juni.

Qantas voelt de druk van buitenlandse concurrenten, die zorgde voor een flinke prijzenslag in de markt voor vliegtickets. Evengoed presteerde het concern beter dan door kenners werd voorzien.

De onderneming gaat voor de vierde keer in twee jaar tijd aandelen inkopen. Dit keer gaat het om een bedrag van omgerekend bijna 250 miljoen euro. Met het nieuwe inkoopprogramma komt het totaalbedrag dat Qantas sinds 2015 aan eigen aandelen uitgaf uit op 2,1 miljard Australische dollar (1,4 miljard euro). 

Het programma is onderdeel van de omvangrijke herstructurering van het bedrijf onder leiding van bestuursvoorzitter Alan Joyce.

Londen

Verder maakt Qantas bekend binnen vijf jaar een directe verbinding tussen Sydney en Londen te willen realiseren. De vlucht naar Londen, waar ongeveer twintig uur voor staat, zou de langste verbinding ter wereld worden. Ook vanuit New York moet in één keer naar Sydney kunnen worden gevlogen.

Qantas is voor de recordafstand wel afhankelijk van vliegtuigmakers zoals Airbus en Boeing. Fabrikanten zullen een vliegtuig moeten ontwikkelen dat deze afstand kan afleggen.

De directe verbinding zou betekenen dat de tijd die reizigers kwijt zijn om in Sydney te komen met vier uur wordt ingekort. In maart volgend jaar gaat Qantas al direct vanuit Perth naar Londen vliegen.