ROTTERDAM - De beurskoers van het softwarebedrijf AND International is maandag fors gestegen nadat de onderneming een order van TomTom had bekendgemaakt. AND gaat de snelgroeiende producent van persoonlijke autonavigatiesystemen digitale wegenkaarten leveren van Midden- en Oost-Europa.

Financiële details wilden beide partijen niet prijsgeven, maar beleggers waardeerden de aandelen AND met een koerswinst van maximaal 15 procent op 7,14 euro. Later zakte de koers weer terug naar een niveau van 6,70 euro. Dit betekende nog altijd een stijging van bijna 8 procent. De onderneming uit Rotterdam zegt in Oost-Europa als enige over elektronische wegenkaarten met voldoende dekking te beschikken. Samen met TomTom wil ze nu deze producten aan de man brengen. AND verwacht daardoor een "acceleratie" van de winst- en omzetgroei.

AND sloot onlangs al een langjarige overeenkomst met Siemens VDO voor software voor ingebouwde navigatiesystemen in auto's. TomTom maakt mobiele apparaten voor navigatie onderweg.