De gemeente Amstelveen wil haar aandelen in energiebedrijf Eneco niet kwijt. Daarmee onderscheidt Amstelveen zich van gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag die hun belangen in Eneco juist van de hand willen doen.

Dat heeft wethouder Herbert Raat van Financiën gezegd in gesprek met Het Parool

Volgens de wethouder heeft Amstelveen het geld van een mogelijke verkoop van het belang van nog 2 procent ''niet acuut nodig''. Verder ziet hij in Eneco een belangrijke speler om Nederland op energiegebied minder afhankelijk te maken van andere landen.

''Wij denken dat Eneco een van de weinige bedrijven is die de energietransitie op een goede manier gaan overleven omdat ze echt visie hebben'', zei Raat tegen de krant.

Eneco is in handen van in totaal 53 Nederlandse gemeenten. Die kijken naar hun aandeelhouderschap vanwege de recente splitsing van Eneco in een netwerk- en een leverbedrijf.

Onder meer Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, samen goed voor meer dan de helft van de aandelen, hebben al gezegd van de deelnemingen af te willen. Veel aandeelhouders moeten nog beslissen of ook zij willen verkopen.