De Europese Commissie heeft meer tijd nodig voor een onderzoek naar de voorgenomen overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP door het Amerikaanse Qualcomm.

Brussel dacht eerst nog op 17 oktober klaar te zijn, maar die deadline is verschoven naar 6 december.

De Europese toezichthouder had nog extra informatie nodig over de miljoenentransactie. Het gaat om een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. 

Qualcomm kwam vorig jaar een overnamesom van 47 miljard dollar overeen met de sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips.

Bedenkingen

De Europese Commissie heeft nog meerdere bedenkingen, omdat de overname mogelijk leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. Daarom werd in juni een diepgaand onderzoek gestart. 

Er is meer roering rond de overnameplannen. Ook de activistische aandeelhouder Elliott ligt dwars. Die vindt dat het overnamebod te laag is. Verder valt het op dat aandeelhouders de eerder voor de transactie aangemelde stukken de laatste maanden weer aan terugtrekken zijn.

Afronden

De betrokken bedrijven hebben tot nu toe telkens gezegd de overname voor het einde van dit jaar af te willen ronden. Bij Qualcomm was niemand bereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerder van NXP wilde niet reageren, omdat Qualcomm als overnemende partij volgens hem de communicatie behoort te doen.