NIBC onderzoekt een mogelijke beursgang. De Haagse bank bekijkt zijn strategische opties en een notering aan de beurs is een van die opties, bevestigde topman Paulus de Wilt geruchten in de markt. 

De bank stelt de strategische oriëntatie zich nog in een vroeg stadium bevindt en weet nog niet wanneer die afgerond is.

Overigens is een beursgang niet de enige mogelijkheid die wordt bekeken. ''We kijken naar alle opties: een beursgang, niets doen, een overname doen, een verkoop van de bank. Dat willen we grondig doen en in alle rust. Dit soort processen moet je niet overhaasten.''

De bank, die deze maand de afdeling NIBC Markets naar de Amsterdamse Zuidas verhuist, boekte in de eerste zes maanden een nettowinst van 87 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016.

''Ik denk niet dat we die 87 miljoen over het hele jaar helemaal verdubbelen. We hebben een heel sterk eerste halfjaar gehad'', zei De Wilt.

Baten

De hypotheekportefeuille nam met 300 miljoen euro toe tot 9,1 miljard euro. De rentebaten waren ook veel hoger, ondanks de aanhoudend lage rente. De Wilt denkt dat ''de bodem nu wel bereikt is''. De vraag is volgens hem niet óf de rente gaat stijgen, maar wanneer en waar die op uitkomt.

NIBC profiteerde van de economische groei in de eurozone en groeide harder door zich op gunstige niches te richten. ''We merken dat bedrijven positiever kijken en dat de lage rente nu juist helpt om meer te investeren.''

Tegenover elke euro die NIBC verdiende stond 46 cent aan kosten. Over heel 2016 was dat nog 51 cent per euro.

NIBC blijft kijken naar overnames en samenwerkingen met fintech-bedrijven. ''We willen als bank nieuwe diensten aan kunnen bieden aan onze klanten. We kijken dus altijd naar nieuwe mogelijkheden.''