SCHIPHOL - Het voedingsconcern Numico gaat de Italiaanse babyvoedingsproducent Mellin overnemen. Daarmee is een bedrag van 400 miljoen euro gemoeid, zo maakte Numico maandag bekend. De overname wordt voor de helft betaald in contanten en voor de helft in nieuw uit te geven aandelen.

Mellin is nu nog eigendom van het Italiaanse conglomeraat Findim. De onderneming is op haar thuismarkt de nummer twee in babyvoeding met een marktaandeel van 21 procent, aldus Numico. In 2004 behaalde ze een omzet van 130 miljoen euro.

Numico is een belangrijke producent van babyvoeding met merken als Olvarit en Bambix. De Italiaanse overname betekent volgens het concern ,,een belangrijke stap voorwaarts'' in zijn babyvoedingsstrategie in West-Europa.

Numico is zich onder de leiding van bestuursvoorzitter J. Bennink weer nadrukkelijk gaan richten op baby- en klinische voeding, nadat een avontuur in de voedingssupplementen op een mislukking was uitgedraaid. In 2003 verkocht het concern met verlies de Amerikaanse vitaminedochters GNC en Rexall Sundown.

Op de beurs in Amsterdam werd positief gereageerd op de expansie naar Italië. De aandelenkoers van Numico steeg in de ochtendhandel met meer dan 2 procent tot 30,60 euro, waarmee het fonds koploper was in de AEX-index.

Numico heeft de prijs voor de nieuw uit te geven aandelen vastgesteld op 29,80 euro. De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal zijn afgerond. Findim-topman M. Fossati krijgt daarna een plek in de raad van commissarissen van Numico.