Het Amerikaanse energiebedrijf Sempra Energy heeft een akkoord bereikt over de overname van het financieel geplaagde Energy Future Holdings.

Het gaat om een bedrag van 18,8 miljard dollar inclusief schuld. Daarmee verzekert Sempra Energy zich ook van een meerderheidsbelang in elektriciteitsnetbeheerder Oncor. Voor dat onderdeel waren andere partijen zoals investeerders Berkshire Hathaway en Elliott Management ook in de markt.

Energy Future bedrijf heeft een belang van iets meer dan 80 procent in Oncor. Eerder verbood de staat Texas de verkoop van Oncor aan twee andere bieders, omdat dat niet in het algemeen belang zou zijn.

Sempra zou onder meer akkoord zijn gegaan met maatregelen die het bedrijf moet nemen om de kredietwaardigheid van Oncor te garanderen. Daarbij beloofde de onderneming in de komende vijf jaar 7,5 miljard dollar in Oncor te investeren.

Een rechter moest zich over de verkoop van Energy Future buigen, omdat het bedrijf al enkele jaren faillissementsbescherming heeft om een schuld van 50 miljard dollar te herstructureren.