AMSTERDAM - De zomerse zonnestralen zijn maandag ook doorgedrongen tot de beursvloeren. De effectenbeurzen in Europa zijn de week flink optimistisch begonnen. Dat Wall Street vrijdag na aanvankelijk grote koersverliezen opkrabbelde, lijkt beleggers hoop te hebben gegeven.


Bekijk video

De toonaangevende AEX-index op het Amsterdamse Damrak noteerde na een halve dag handel een winst van 9,16 punten. Dat is een stijging van ruim 2 procent tot 438,95 punten. De MidKap-index stond ook in de plus, en steeg met 1,1 procent naar 463,80 punten.

In de top van de AEX prijkten vooral technologiefondsen. Het was ook de door technofondsen gedomineerde Nasdaq-index op Wall Street die vrijdag de beste resultaten had laten zien. Daarnaast deden de financiële instellingen het goed. "Een duidelijk herstel na de verliezen van de afgelopen tijd", stelde een handelaar.

CMG

De lijst werd door ICT-dienstverlener CMG aangevoerd met een winst van 5 procent op 1,89 euro. Goede tweede was elektronicaconcern Philips, dat steeg met 4,2 procent tot 28,50 euro. Derde stond automatiseerder Getronics met een plus van bijna procent op 2,09 euro. In het kielzog volgden bankier en verzekeraar Fortis en Aegon.

Slechts drie AEX-hoofdfondsen stonden in de min. Uitgever VNU was met een daling van bijna 1 procent naar 30,66 euro de grootste verliezer. Met minder rode cijfers volgden brouwer Heineken en de producent van luxe tasjes Gucci. "De brouwer profiteert deze keer eens niet van terrasweer. In geval van Gucci zijn beleggers waarschijnlijk nerveus, omdat het bedrijf woensdag de resultaten van het eerste kwartaal presenteert", aldus een analist.

De beleggers moesten het maandag doen zonder leidend bedrijfsnieuws. Alleen onder de lokale fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs was enige actie te beleven. Zo steeg de toeleverancier BE Semiconductor met bijna 7 procent naar 6,90 euro. Het bedrijf had namelijk bekendgemaakt zo'n één miljoen (circa 3 procent) van zijn eigen aandelen te willen inkopen.

Alle Europese beurzen waren hoger. Parijs stond aan het eind van de ochtend 2,2 procent in de plus. Hieraan droeg ook de verkiezingsoverwinnig van centrumrechts bij. Londen deed het 1,2 procent beter en Frankfurt ging met 2,1 procent omhoog.

De verzekeraars stonden in de belangstelling nadat Prudential en CGNU een opwaardering hadden gekregen van Morgan Stanley. De koerswinst voor de verzekeraars bedroeg ongeveer 2 procent. De beurzen werden mede gedragen door Nokia, dat een koersstijging liet aantekenen van 3 procent. De GSM-fabrikant zou met nieuwe mobieltjes op de markt komen die een groot aantal functies hebben.

In Londen ging de aandacht uit naar beursnieuweling William Hill, de op een na grootste keten van gokkantoren in Groot-Brittannië. De introductieprijs bedroeg 225 pence. De koers ging al snel naar 236 pence.

Op de Frankfurtse beurs kwam Deutsche Telekom met een koersstijging van 4,4 procent weer boven de 10 euro uit. Vrijdag was de koers even op het laagste peil sinds de beursintroductie gekomen. De slotkoers lag toen onder de 10 euro. De magere beursprestaties dwingen wellicht topman Ron Sommer om op te stappen.

Euro

De euro ging omlaag. Tegen het middaguur stond de koers op ,9425 dollar. Het slot van vrijdag bedroeg 0,9460 dollar. Ook tegenover het pond sterling ging de euro naar beneden, van 0,6410 naar 0,6380.