Het onderzoek rondom de CEO van beursbedrijf Deutsche Börse Carsten Kengeter wordt uitgebreid naar de managementtop van het bedrijf. Kengeter wordt verdacht van handelen met voorkennis.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times donderdag.

Kengeter kocht in december 2015 zestigduizend aandelen van Deutsche Börse, met een waarde van 4,5 miljoen euro. De beursonderneming startte enkele weken later fusieonderhandelingen met de London Stock Exchange.

Deze beoogde fusie vond uiteindelijk geen doorgang, omdat een samengaan volgens de Europese Commissie sprake tot marktverstoring zou leiden.

Stimuleringspakket

Aanklagers vermoeden dat de topman mogelijk handelde met voorkennis. Zelf ontkent de CEO dit. Hij beweert dat de aandelen door de raad van bestuur zijn gekocht als stimuleringspakket voor het bedrijf.

Volgens de top van Deutsche Börse zouden de aanklagers bovendien eerder in een brief hebben voorgesteld om de zaak tegen Kengeter af te doen met een boete. Het beursbedrijf stelt de mogelijkheid gekregen te hebben om 10,5 miljoen euro te betalen voor het niet informeren van de markt over de investeringsbeslissing. 

'Betrouwbaarheid'

De aanklagers ontkennen dit. De Duitse deelstaat Hessen, die de Frankfurt Stock Exchange overziet, en toezichthouder BaFin twijfelen bovendien aan "de betrouwbaarheid" van de bedrijfstop, zonder uit te leggen wat ze daar precies mee bedoelen. Het onderzoek zal voorlopig doorgaan, waarbij ook de top van het beursbedrijf geanalyseerd wordt.

Kengeter is sinds 2015 CEO bij het Duitse beursbedrijf. Hiervoor werkte hij bij zakenbanken UBS en Goldman Sachs.