De Amerikaanse president Donald Trump heeft twee adviesraden ontbonden na het vertrek van weer twee leden. Het gaat om de American Manufacturing Council en het Strategic and Policy Forum.

"In plaats van druk uit te voeren op de zakenmensen van de Manufacturing Council en het Strategic and Policy Forum beëindig ik beide. Bedankt allemaal!", schrijft Trump op Twitter.

De Manufacturing Council en het Strategic and Policy Forum werden beide opgestart door Trump kort na zijn aantreden. Vooral bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse bedrijven hadden een zetel binnen de adviesgroepen. Het doel van beide organen was de president te adviseren over economische groei en de ontwikkeling van banen in het land. 

Het schrappen van de raden gebeurt nadat weer twee bestuursvoorzitters waren opgestapt uit de adviesgroep van Trump. Het gaat om voorzitters van industrieconglomeraat 3M en voedingsmiddelenproducent Campbell Soup.

Ultranationalisten

Eerder deze week vertrokken de bazen van onder meer chipfabrikant Intel, sportkledingfabrikant Under Armour en farmacieconcern Merck eveneens uit de American Manufacturing Council.

Dat deden ze omdat Trump zich niet duidelijk genoeg had uitgesproken tegen extreemrechts geweld na een flink uit de hand gelopen ultranationalistische demonstratie in Charlottesville. De president noemde de vertrokken topmannen op Twitter op zijn beurt "blaaskaken" en zei dat ze hun werk niet serieus namen.

Vervangen

Dinsdag liet de president nog weten dat hij de mensen die vertrokken uit de raad simpelweg zou vervangen. Trump schreef dat hij genoeg mensen had die "hun plek konden innemen".

In Trumps industriële adviesraad zitten de bestuursvoorzitters van enkele tientallen grote Amerikaanse bedrijven. Tesla-baas Elon Musk en Disney-topman Robert Iger zaten er ook in, maar hielden het een paar maanden terug al voor gezien.