ALMELO - Koninklijke Nijverdal Ten Cate in Almelo ontwikkelt voor de Amsterdam Arena een optakelbare kunstgrasmat. Het bedrijf heeft veel kennis in huis op het gebied van kunstgrasvelden en lichtgewicht materialen.

"In het project kunnen we deze twee troefkaarten combineren. Technisch is het geen probleem, de vraag is of het uiteindelijk betaalbaar is", zei een woordvoerder van Ten Cate vrijdag. Het Almelose bedrijf, de Arena en voetbalclub Ajax werken al vier jaar samen. Directe aanleiding waren de problemen met de grasmat van de Amsterdamse club.

"Topvoetbal op kunstgras wordt binnen enkele jaren de gewoonste zaak van de wereld. Voor exploitanten van grote stadions heeft dat het voordeel dat het makkelijker wordt om andere evenementen op het veld te organiseren. Toch blijf je altijd tegen beperkingen oplopen. Bij het optakelen van een lichte en dunne kunstgrasmat heb je die niet. Je kunt in de ArenA zonder problemen een kunstijs-vloer leggen, of wielerbaan bouwen."

Ten Cate verwacht binnen twee jaar met een bouwklaar concept te komen. De mobiele lichtgewicht kunstgrasmat is in principe toepasbaar in alle overdekte stadions. Daarnaast ziet het bedrijf toepassingsmogelijkheden in kleine sporthallen.