AkzoNobel heeft vrede gesloten met zijn activistische aandeelhouder Elliott Advisors. De juridische procedure die de aandeelhouder wilde starten, is voor zeker drie maanden opgeschort, meldt AkzoNobel woensdag.

Eerder nog stelde Elliott Advisors de positie van de president-commissaris van AkzoNobel, Antony Burgmans, ter discussie. De aandeelhouder wilde een buitengewone aandeelhoudersvergadering afdwingen om te kunnen stemmen over zijn mogelijke ontslag.

De aandeelhouder ondernam zelfs juridische stappen om dit te bereiken. Elliott Advisors was niet te spreken over de weigering van Burgmans om met zijn Amerikaanse branchegenoot PPG Industries in overleg te treden over een overname.

Steun

Elliott Advisors spreekt nu echter steun uit voor de plannen die AkzoNobel zelf heeft gepresenteerd om de aandeelhouders meer waar voor hun geld te geven. De kern daarvan vormt een opsplitsing in een verf- en een chemiebedrijf. AkzoNobel wil zijn onderdeel Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen.

Elliott Advisors zal op de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 8 september ook instemmen met de benoeming van Thierry Vanlancker tot hoogste baas. De Belg volgt Ton Büchner op. Die stapte onlangs op, omdat hij de druk van zijn baan niet langer aankon.

Benoemingen

AkzoNobel maakt verder bekend Sue Clark en Patrick Thomas te willen benoemen in de raad van commissarissen. Ook hun voordracht geniet de steun van Elliott. Er komt ook nog een derde commissaris bij. Wie dat wordt, zal in overleg met grootaandeelhouders, waaronder Elliott, worden bepaald.

Wat AkzoNobel zijn grootste aandeelhouder precies heeft beloofd om zich van steun te verzekeren, kon een woordvoerder desgevraagd niet zeggen. Het bedrijf zou de afgelopen tijd intensief overleg hebben gevoerd met al zijn aandeelhouders om de ontstane plooien glad te strijken.