NEW YORK - De aanvraag voor uitstel van betaling door US Airways heeft maandag voor een bedrukte stemming gezorgd op de effectenbeurs van New York. De Dow-Jonesindex daalde 56,56 punten (0,65 procent) op 8688,89. De index van de technologiebeurs Nasdaq stond de gehele dag op verlies, maar eindigde vrijwel onveranderd op 1306,84 punten.

De handel in US Airways lag vanwege stevige koersdalingen grotendeels stil. Vlak voor het einde van de handel kwam toch een koers van 0,50 dollar op de borden, vergeleken met het slot van vrijdag (2,45 dollar) een verlies van bijna 80 procent. US Airways sleepte andere luchtvaartmaatschappijen met zich mee.

Kwart van beurswaarde verloren

United Airlines, dat net als US Airways zwaar is getroffen door de aanslagen op 11 september, verloor ruim een kwart van zijn beurswaarde. Analisten vrezen dat United de volgende luchtvaartmaatschappij is die surseance van betaling moet aanvragen.

KLM-partner Northwest Airlines zag 7,4 procent van zijn waarde verdampen, Continental verloor 10 procent. Delta hield de schade beperkt op 3,9 procent.

Winstnemingen

Veel beleggers bleven aan de zijlijn in afwachting van het rentebesluit van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, op dinsdag. De hoop op een renteverlaging in de VS is vervlogen. Winstnemingen na de koersstijgingen van afgelopen week waren het gevolg. Beleggers rekenden voor het weekeinde nog op een renteverlaging, maar analisten denken dat de Fed niet veel speelruimte meer heeft om de toch al lage rente nog verder te verlagen.

De euro noteerde aan het eind van de handel in New York 0,9775 dollar. Dat was iets lager dan eerder op de dag in Amsterdam. Daar sloot de Europese munt op 0,9780 dollar.