De grootste vijf banken in Denemarken moeten omgerekend tot 12,3 miljard euro aan kapitaal ophalen om te voldoen aan voorgestelde nieuwe bankenregels van het Basel-comité, een internationaal comité voor toezichthouders op banken.

Een expertpanel heeft de berekening gemaakt in opdracht van de Deense overheid, zo meldt persbureau Bloomberg. Het is echter nog niet zeker dat de regels ook worden ingevoerd zoals ze nu zijn voorgesteld.

In het Deense onderzoek is gekeken naar de cijfers van Danske Bank, Nykredit Realkredit A/S, Jyske Bank A/S, Nordea Kredit and Sydbank A/S. Opgeteld hadden deze banken vorig jaar ter waarde van 260 miljard kroon (34,7 miljard euro) aan bufferkapitaal.

Met de nieuwe regels zouden de banken zo'n 27 procent tot 39 procent meer kapitaal nodig hebben. Omgerekend gaat het om 64 miljard tot 92 miljard kroon (8,68 miljard tot 12,3 miljard euro).

Weerstand

Vanuit Denemarken is er weerstand tegen de voorstellen. Volgens het expertpanel houden de regels geen rekening met de lage risico's van hypotheken in Denemarken. Met de nieuwe regels zouden banken hogere buffers moeten aanhouden voor eventuele verliezen op hypotheken.

Volgens de Denen worden banken hierdoor gestimuleerd om geld te steken in meer risicovolle activiteiten en zou de financiële instabiliteit daardoor juist toenemen.

De Deense overheid heeft dan ook gezegd dat ze alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat de huidige voorstellen gaan gelden voor Deense banken.