SBM Offshore heeft uiteindelijk met verzekeraars een hogere schikking over het probleemproject Yme kunnen treffen.

De definitieve overeenkomst valt 34 miljoen dollar hoger uit, meldt het bedrijf vrijdag. De schikking draait om het bouwproject Yme dat SBM Offshore voor het Canadese Talisman Energy zou bouwen.

De bouw van het platform in Noorwegen liep jaren vertraging op en voldeed niet aan de kwaliteitseisen. Uiteindelijk is besloten het platform te ontmantelen.

SBM heeft nu met bijna 84 procent van de belangrijkste verzekeraars een akkoord bereikt en ontvangt een bedrag van in totaal 281 miljoen dollar.

De eerder gesloten overeenkomst was met 73,6 procent van de verzekeraars en was goed voor een bedrag van 247 miljoen dollar. Met de opdracht was in totaal een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid.

Juridische kosten

Het geld van de schikking wordt in eerste instantie gebruikt om juridische kosten te dekken. Na aftrek van allerlei kosten wordt het bedrag gedeeld met het Spaanse oliebedrijf Repsol.

SBM Offshore zal de oorspronkelijke claim tegen de resterende verzekeraars voortzetten. De rechtszaak is gepland voor oktober 2018.

Talisman Energy

SBM trof in maart 2013 al een schikking met Talisman Energy. Daarbij werd afgesproken dat Yme zou worden ontmanteld en dat alle bestaande contracten en arbitrage worden stopgezet.

SBM betaalde Talisman 470 miljoen dollar om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van de productie-eenheid van Yme. Eerder schreef de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie al honderden miljoenen dollars af op het Yme-project.