Het Duitse energiebedrijf Innogy heeft in de eerste zes maanden van het jaar meer geld verdiend, geholpen door de goed presterende netwerkdivisie van het bedrijf.

De Britse tak van de producent van hernieuwbare energie kende daarentegen een moeizaam half jaar, blijkt uit de halfjaarresultaten van het moederbedrijf van Essent.

Innogy, dat vorig jaar door energiereus RWE op eigen benen werd gezet, behaalde in de eerste zes maanden van 2017 een aangepaste nettowinst van 857 miljoen euro. Dat betekende een stijging van 16 procent op jaarbasis. De brutowinst kwam uit op 1,7 miljard euro, hetgeen een stijging betekende met 4 procent.

Kabeltak

Bij de kabeltak van Innogy steeg de brutowinst met 19 procent tot 1,1 miljard euro. Dit kwam vooral door lagere kosten voor het netwerk in Duitsland en kouder weer in Oost-Europa dat zorgde voor extra gastransport door de leidingen.

Bij de Britse tak Npower waren de resultaten minder, mede door politieke spanningen en stevige concurrentiedruk op de Britse energiemarkt. Ook de waardedaling van het Britse pond zit het bedrijf dwars. Voor het hele jaar voorziet Innogy voor het onderdeel rode cijfers.

Minder gas

De halfjaaromzet van het bedrijf viel 5 procent lager uit op 21,7 miljard euro. Dat kwam vooral doordat in grote markten minder gas werd verkocht. Veel klanten keren Innogy de rug toe. Dat geldt ook in Nederland en België. Dit negatieve effect werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door lagere kosten en efficiëntiemaatregelen, aldus Innogy.

Het concern handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar waarbij het een aangepaste nettowinst van meer dan 1,2 miljard euro voorziet een een bedrijfsresultaat van ruim 4,4 miljard euro.