Het aantal vrouwen in Nederland dat fulltime werkt, is voor het eerst de grens van een miljoen gepasseerd.

Toch werkt maar een kwart van alle Nederlandse vrouwen voltijds, meldt dagblad Trouw donderdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Dat aandeel is al enkele jaren stabiel, schrijft de krant. "Tien jaar geleden telde het CBS voor het eerst meer dan 900.000 vrouwen die voltijds werken. Maar ook toen was dat 25 procent van alle werkende vrouwen. Dat percentage wil maar niet omhoog."

Vooral jonge hoogopgeleide vrouwen werken voltijds. Bijna de helft van deze vrouwen werkt 35 uur per week of meer. Zodra ze kinderen krijgen, daalt het aantal uren echter weer.

Bij lager opgeleide vrouwen komt het percentage fulltime werkenden niet boven de 20 uit, aldus Trouw. Het aantal mannen dat fulltime werkt, ligt op 74 procent.

Het CBS ziet echter wel een lichte daling in het aantal mannen dat 36 uur of meer werkt. Tien jaar geleden werkte 80 procent van de mannen nog fulltime.

"De keuzes van vrouwen en mannen zijn nog steeds gebaseerd op wat andere vrouwen en andere mannen doen", reageert Belle Derks, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht in de krant.