Aegon grijpt stevig in om zijn buffers te versterken. Er wordt door het verzekeringsconcern 1 miljard euro kapitaal beschikbaar gesteld aan Aegon Nederland.

Door de maatregel verbetert de belangrijke kapitaalratio van Aegon Nederland naar verwachting van 144 procent naar circa 175 procent, zo meldde het bedrijf donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers. 

Er waren recent veel zorgen over de financiële gezondheid van Aegons activiteiten in Nederland. ''Met deze maatregelen willen we een einde maken aan alle vragen'', zegt topman Alex Wynaendts tegen het ANP. Waar in Nederland extra geld nodig is, heeft de overkoepelende houdstermaatschappij juist veel extra geld binnengekregen via de verkoop van activiteiten.

Wynaendts benadrukt dat Nederlandse consumenten altijd al met een gerust hart zaken konden doen met Aegon. ''Maar het is heel belangrijk dat activiteiten in elk land sterk gekapitaliseerd zijn, en dat er een holding is die waar nodig kan bijspringen.''

Door de ingreep en verbeteringen van het risicoprofiel wordt de belangrijke kapitaalratio van Aegon Nederland naar verwachting opgekrikt van 144 procent naar circa 175 procent.

Het is de bedoeling dat Aegon Nederland straks ook weer dividend gaat betalen aan de groep, beginnend met 100 miljoen euro over 2017 in de eerste helft van 2018. De solvabiliteitsratio voor de hele groep bedraagt nu 185 procent.

Obligaties

Het concern is verder van plan om in het derde kwartaal voor 500 miljoen euro aan obligaties uit te geven. ''Dit alles geeft ons het vertrouwen dat we 2,1 miljard euro kunnen uitkeren aan onze aandeelhouders over de periode 2016 tot 2018'', aldus Wynaendts die ook benadrukt dat het nu ''heel duidelijk'' is dat Aegon geen aandelenemissie gaat doen.

Aegon wist afgelopen kwartaal te profiteren van verbeterde marges, een positieve ontwikkeling van de financiële markten en effecten van doorgevoerde kostenbesparingen. Het onderliggend resultaat kwam 23 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 535 miljoen euro.

De totale verkopen dikten op jaarbasis met 42 procent aan, tot ruim 3,9 miljard euro. Wynaendts is positief gestemd over de toekomst. ''Het is goed om te zien dat de managementmaatregelen het gewenste effect hebben, in het bijzonder de verbetering van de winstgevendheid van ons bedrijf in de VS.''