AMSTERDAM - Van der Moolen heeft over het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 18,5 miljoen euro. In 2003 leed het effectenhuis nog een verlies van 15,9 miljoen euro. Exclusief verschillende eenmalige posten, waaronder kosten voor een schikking met de effectenbeurs in New York, is de nettowinst gedaald van 25,8 miljoen in 2003 tot 22,4 miljoen in 2004. Dat maakte het concern donderdag bekend.

Over het vierde kwartaal behaalde Van der Moolen een nettowinst van 5,5 miljoen euro, tegenover een verlies van 36,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee overtrof de beurshandelaar de verwachtingen van analisten.

Bestuursvoorzitter Fred Böttcher spreekt van "moeilijke marktomstandigheden" gedurende een groot deel van het jaar in zowel Europa als de Verenigde Staten. De effectenhandelaar moet het hebben van de handel op de aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf verdient geld met transacties in aandelen en obligaties.

"Gedurende het jaar heeft Van der Moolen al zijn uitstaande bancaire schulden afgelost, het staken van de handelsactiviteiten op de optiemarkten afgerond en de solvabiliteit aanzienlijk verbeterd", aldus de topman.

De omzet van de beurshandelaar daalde over 2004 tot 123,3 miljoen euro. Dat is 29 procent minder ten opzichte van de 174,7 miljoen die werd geboekt in 2003. Deze daling werd veroorzaakt door lagere opbrengsten bij het onderdeel VDM Specialists, de zwakke dollar en doordat het grootste deel van de optieactiviteiten in de Verenigde Staten aan het eind van 2003 zijn verkocht.