De zeven belangrijkste industrielanden hebben zaterdag beslist de financiële bijdragen voor de armste landen in de wereld voor 18 tot 21 procent door de Wereldbank te laten betalen. Dat staat in een verklaring die de ministers van de zeven landen hebben uitgegeven na afloop van hun bijeenkomst in het Canadese Halifax.

Met die financiële ondersteuning hebben de kwestbaarste landen meer ruimte om AIDS te bestrijden, de nadruk te leggen op de sociale sector en het overwinnen van de effecten van desastreuze conflicten.

Optimistisch

Verder laten de landen van de G7 weten optimistisch te zijn over de vooruitzichten van de wereldeconomie. Zij verwachten dat de economische groei doorgaat. De ministers van Financiën van de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië bogen zich verder over de investeringen van bedrijven, de terugval van de dollar en de financiële bijdragen voor ontwikkelingssamenwerking.

Rusland

De ministers riepen Rusland op de "inspanningen te intensiveren" om te komen tot economische hervormingen en de strijd tegen de financiering van het terrorisme op te voeren.

Verder was de top wel te spreken over de financiële beperkingen die tot dusver al zijn opgelegd aan criminele organisaties. Tijdens de top in Halifax arresteerde de Canadese politie tenminste twee demonstranten.