De groei bij het Brabantse industrieconcern VDL lag afgelopen half jaar ''op schema''. De maker van onder meer auto's, vrachtwagens en bussen kende in 2016 al een recordjaar en is sindsdien blijven voortdenderen.

De omzet ging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met meer dan de helft omhoog, naar 2,4 miljard euro. Dit is vooral te danken aan de forse groei bij autofabriek VDL NedCar in Born, die tegenwoordig ook de Mini Countryman in elkaar sleutelt. Het resultaat na belasting liet een stijging zien van ruim een vijfde, tot een kleine 75 miljoen euro. 

Bij de bustak van VDL werd wel een klein verlies geleden. Dat had te maken met hoge investeringen in verband met het ontwikkelen van nieuwe bussen en met name elektrische voertuigen.

''VDL Groep maakt een geweldige groei door'', zegt president-directeur Willem van der Leegte. Zijn verwachtingen voor het tweede halfjaar zijn positief. Zo wordt onder meer verdere groei verwacht bij NedCar, waar in augustus wordt gestart met de productie van de BMW X1. Over heel 2017 komt de omzet waarschijnlijk uit op ongeveer 5 miljard euro, met een iets hogere nettowinst dan vorig jaar.

Parallel aan al die groei heeft het concern zijn personeelsbestand de laatste tijd flink uitgebreid. Het totaal aantal medewerkers is afgezet tegen een jaar terug met bijna vierduizend opgelopen tot bijna zestienduizend.

VDL merkt wel dat vakmensen op de arbeidsmarkt momenteel schaars zijn. Dat baart de top van het bedrijf zorgen. ''Het tekort aan vakmensen zorgt er ook voor dat we bepaalde werkprocessen automatiseren. We vertrouwen erop dat het nieuwe kabinet nog meer aandacht zal besteden aan het faciliteren van techniek in de industrie.''