De Bank of England (BoE) handhaaft het belangrijkste rentetarief op 0,25 procent. Dat heeft de Britse centrale bank donderdag besloten tijdens zijn beleidsvergadering. 

Ook de omvang van het economische stimuleringsprogramma blijft gelijk. Wel verlaagde de bank de vooruitzichten voor de economische groei.

Economen hadden al verwacht dat de centrale bank het monetaire beleid onveranderd zou laten. De laatste koerswijziging was in augustus vorig jaar. Toen besloot de centrale bank de rente te verlagen om de economische gevolgen van de brexit op te vangen.

Het besluit om de rente ongewijzigd te laten was niet unaniem. Er waren zes stemmen voor een handhaving van de rente en twee stemmen voor een verhoging. Over de omvang van de stimuleringsmaatregelen waren de bestuurders het wel eens.

Noodzaak

Volgens de beleidsmakers zorgden relatief zwakke economische data ervoor dat de acute noodzaak voor rentestijgingen minder was. Wel is de BoE van mening dat de vooruitzichten van wereldwijde economische groei, Britse bedrijfsinvesteringen en export zullen aanwakkeren. Deze compenseren weer voor de zwakkere consumentenbestedingen.

Een aanscherping van het monetaire beleid is volgens de BoE op termijn nodig om aan een inflatiedoelstellingen te voldoen. De beleidsmakers denken daarbij dat de rentetarieven in de komende drie jaar met 0,5 procentpunt verhoogd zullen worden.