De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag overwegend in de plus. Mede door de stevige koerswinst van zwaargewicht Apple sloot de Dow-Jonesindex daarbij voor het eerst boven de grens van 22.000 punten. Het aandeel van het techconcern profiteerde van goede bedrijfsresultaten en won bijna 5 procent.

De Dow sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 22.016,24 punten. De brede S&P 500 eindigde 0,1 procent hoger op 2477,57 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot nagenoeg vlak op 6362,64 punten.

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump vorig jaar maakte de Dow een opvallende sprong voorwaarts, waarbij afgelopen november voor het eerst de grens van 19.000 punten werd overschreden. De grens van 20.000 werd in januari geslecht en ruim een maand later werd de 21.000-puntenbarrière doorbroken.

Apple

De resultaten die Apple dinsdag na sluiting van de beurs publiceerde waren boven verwachting. Bovendien waren de vooruitzichten voor het komende kwartaal goed, wat beleggers geruststelde dat nieuwe iPhones bij hun introductie goed leverbaar zullen zijn.

Brouwer Molson Coors maakte een koerssprongetje van 3 procent, geholpen door de verkopen buiten de VS. Ook de cijfers van navigatiedienstverlener Garmin (plus 4,5 procent) werden door beleggers goed ontvangen. Dat gold ook voor de cijfers van Ferrari, dat verder bekendmaakte met een SUV's te komen. Het aandeel van het sportwagenmerk steeg 2 procent.

American Airlines

American Airlines verloor 1,2 procent. Qatar Airways maakte bekend na aanhoudende weerstand van het Amerikaanse luchtvaartconcern toch geen belang van 10 procent in zijn branchegenoot te nemen, zoals het eerder wel had aangekondigd.

Verder reageerden beleggers op het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in juli minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

De euro was bij het slot 1,1845 dollar waard, tegen 1,1858 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De munt stond gedurende de sessie korte tijd boven de 1,19 dollar. Dat was voor het eerste sinds begin 2015. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 49,51 dollar. Brentolie was 1 procent duurder op 52,28 dollar per vat.