AMSTERDAM - ABN Amro is somber gestemd over de vooruitzichten van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) , vooral sectoren als de horeca en de detailhandel. De reden is dat de consumentenbestedingen dit jaar, net als vorig jaar, nauwelijks zullen toenemen.

Dat heeft econoom H. Dielen van de bank dinsdag aangegeven in een toelichting op een rapport over de vooruitzichten van het MKB in 2005. Ook de investeringen van bedrijven zullen volgens Dielen dit jaar niet veel toenemen. "De consumentenbestedingen en investeringen blijven nog steeds sterk achter en dat is slecht nieuws voor het MKB".

Export

ABN Amro verwacht dat de groei van de economie in 2005 voor het grootste deel zal komen van de export. Dat was in 2004 ook het geval. Toen groeide de economie volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 1,3 procent. ABN Amro gaat voor 2005 uit van een groei van 1,5 procent, "nog steeds beduidend onder het langetermijngemiddelde", aldus Dielen.

Koopkracht achteruit

Volgens de bank zullen de meeste Nederlanders er in 2005 verder in koopkracht op achteruit gaan. Een verdere stijging van de pensioenpremies, een zeer gematigde loonontwikkeling en een verdere stijging van de vaste lasten zoals voor elektriciteit, gas, ziektekostenpremies en gemeentelijke belastingen, zijn de grote boosdoeners. "Toch hebben we hoop dat de consumptieve bestedingen dit jaar iets hoger uit kunnen komen, maar dan is het wel noodzakelijk dat de spaarwoede die de consument op dit moment in zijn greep houdt, verdwijnt", aldus Dielen.

Over de vooruitzichten voor zelfstandigen in het wegvervoer en in de internationale groothandel is ABN Amro wat optimistischer gestemd. Deze ondernemers kunnen profiteren van de toename van de export. Ook ziet de bank wel groeikansen voor zakelijke dienstverleners die kunnen profiteren van de stijgende productie van transporteurs en exporterende bedrijven.

Herstellen

"Het onderzoek van ABN Amro lijkt dat van MKB-Nederland te onderschrijven", zo liet een woordvoerster van de belangenorganisatie weten in een reactie. "Ook wij zien in dat het nog niet zo goed gaat met het midden- en kleinbedrijf". MKB-Nederland hoopt op korte termijn om de tafel te kunnen gaan zitten met de banken om te kijken hoe het herstel van het MKB echt in gang gezet kan worden.