Het Britse olie- en gasconcern BP heeft minder winst behaald in het tweede kwartaal als gevolg van tegenvallende exploratieactiviteiten in Angola.

Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.

De zogeheten onderliggende winst daalde, van 720 miljoen dollar in het tweede kwartaal vorig jaar, tot 684 miljoen dollar (579 miljoen euro).

Dat is wel boven de verwachtingen van analisten. BP kon, net als andere oliemaatschappijen, profiteren van een herstel van de olieprijzen.

De Britse oliereus waarschuwde eind juni zo'n 750 miljoen dollar te moeten afschrijven op exploratieactiviteiten in Angola. Het concern besloot om geen gas te winnen uit een daar ontdekt veld, omdat dat niet commercieel rendabel was.

BP slaagde er niet in om de schulden te verlagen in het tweede kwartaal. De schulden namen zelfs met zo'n 9 miljard dollar toe tot 39,8 miljard. Het bedrijf moet nog altijd flinke bedragen betalen voor de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

Bij de divisie die olie oppompt (upstream), gingen de zaken aanzienlijk beter. De winst schoot omhoog tot 710 miljoen dollar, van 29 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar. De divisie die olie raffineert en verkoopt (downstream), leverde een winst op van 1,41 miljard dollar. Dat is 100 miljoen minder ten opzichte van vorig jaar.