Slovenië heeft in de eerste helft van het jaar meer toeristen getrokken dan een jaar eerder. Mogelijk gaat het deels om Amerikaanse bezoekers die benieuwd zijn naar het land van herkomst van first lady Melania Trump.

Het Sloveense bureau voor de statistiek registreerde in de eerste zes maanden van het jaar ruim 1,9 miljoen vakantiegangers in het land, dat zelf maar twee miljoen inwoners heeft. Het aantal bezoekers uit de VS nam met 15 procent toe.

Het bureau noemt het zelf wel opvallend dat er geen opvallende stijging van het aantal bezoekers is in Sevnica. In die plaats werd de echtgenote van de Amerikaanse president als Melanija Knavs geboren.

De toerismesector in Slovenië probeert duidelijk wel een graantje mee te pikken van de verkiezing van Donald Trump. Wie er geïnteresseerd in is, kan via speciale tours de 'voetstappen van Melania Trump' volgen. De rondleidingen voeren langs plaatsen waar ze gewoond, gewerkt en gestudeerd heeft.

Ze verliet haar geboorteland overigens al als twintiger en bouwde al gauw een nieuw bestaan op in de VS. De laatste keer dat ze in Slovenië is geweest, was volgens ingewijden in 2002. Toen kwam ze haar man voorstellen aan haar ouders.