AMSTERDAM - Het ambitieuze telecombedrijf Scarlet heeft dinsdag de eerste stappen op de beursvloer gezet. Obligaties van de onderneming kregen aan het begin van de middag via een ingenieuze constructie een notering in Amsterdam. Daarmee werd 75 miljoen euro opgehaald, vooral bij Nederlandse pensioenfondsen.

Scarlet hoopt binnen twee jaar een echte beursgang te kunnen meemaken, zei oprichter en grootaandeelhouder Paul Gelderloos. Eind vorig jaar wilde de onderneming al een sprong naar de Brusselse beursvloer maken, maar adviseurs raadden een dergelijke stap uiteindelijk af wegens het slechte beursklimaat.

Reclamespotjes

Scarlet valt momenteel op met reclamespotjes waarin tv-presentator Beau van Erven Dorens in onderbroek rondloopt om de voordelen van een gecombineerd abonnement van mobiele telefonie, snel internet en vaste telefonie aan te prijzen. Vooral hiermee wil de onderneming flink de boer op. Binnen drie jaar hoopt ze 200.000 klanten te hebben die een dergelijk pakket afnemen. Digitale televisie moet in de toekomst ook tot het aanbod gaan behoren.

Scarlet is nu nog voor het merendeel actief in België, maar hoopt snel zijn Nederlandse activiteiten te kunnen uitbreiden. Gelderloos, die de onderneming in 1992 begon, denkt daarbij ook aan enkele kleine overnames.

Aflossing

Eenderde deel van de opbrengst van de plaatsing van obligaties wordt gestoken in aflossing van een dure lening voor de overname van Tiscali België eind vorig jaar. De rest gaat naar uitbreiding van het netwerk en marketing. Vooral een eigen ADSL-netwerk is erg belangrijk omdat daardoor minder kosten hoeven te worden gemaakt voor het gebruik van netwerken van andere partijen.

Winstgevend

Scarlet zegt al drie jaar winstgevend te zijn. In de eerste helft van vorig jaar kwam de nettowinst uit op 1,1 miljoen euro bij een omzet van 65 miljoen. De jaaromzet moet de komende jaren worden opgekrikt naar 500 miljoen euro, stelt directeur Gelderloos. "Alleen dan kunnen we een rol spelen in de fusiegolf die ik over drie tot vijf jaar in Europa verwacht."

Gelderloos heeft nog 49 procent van Scarlet in handen. Als obligatiehouders op termijn hun stukken omwisselen voor aandelen zal dit belang verwateren naar ongeveer 40 procent. De obligatiehouders kunnen dit doen als Scarlet een marktwaarde van 160 miljoen euro bereikt. Gelderloos schat de waarde van zijn onderneming nu op "125 miljoen-plus".

Scarlet weet nog niet waar het de definitieve beursgang zal wagen, maar volgens Gelderloos "begint Amsterdam meer voor de hand te liggen". "Hier heb je toch meer mogelijkheden."