Preventie van winstverschuiving en internationale belastingfraude worden een topprioriteit voor Oostenrijk tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie (EU) in de tweede helft van 2018.

Daarvoor is een plan ontwikkeld, maakt de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling zaterdag bekend.

"De grensoverschrijdende strijd tegen belastingfraude en -ontwijking geldt voor mij als een topprioriteit", laat Schelling in een verklaring weten. Volgens de minister zijn Europese en internationale resoluties nodig om belastingontduikers effectiever aan te pakken. "De EU moet eindelijk met een gezamenlijke strategie komen."

Het Oostenrijkse ministerie van Financiën zegt dat Schelling een plan heeft ontwikkeld om kansen voor belastingontduikers weg te nemen. Dat plan is twee weken geleden besproken met Pierre Moscovici, Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken. 

Het voorzitterschap van de EU wisselt elke zes maanden. De lidstaat die de functie bekleedt, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie en kan prioriteiten stellen. Ook speelt de voorzitter een grote rol bij de sturing van het wetgevende en politieke besluitvormingsproces.

Estland is momenteel voorzitter van de EU. Bulgerije neemt de functie volgend jaar vanaf januari over, gevolgd door Oostenrijk in juli.