Toyota heeft in het eerste half jaar meer auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch zakt de Japanse autobouwer wat betreft verkopen naar de derde plaats wereldwijd.

Toyota bracht wereldwijd 5,1 miljoen wagens aan de man, wat neerkomt op een stijging van 2,7 procent. Daarmee blijft het concern achter bij de eerder al bekendgemaakte verkoopcijfers van Volkswagen en Renault Nissan.

Volkswagen verkocht in dezelfde periode 5,2 miljoen auto's en het samenwerkingsverband van Renault en Nissan was goed voor bijna 5,3 miljoen verkochte voertuigen.

Toyota gold lange tijd nog als de grootse automaker ter wereld. Die positie moest het concern eerder dit jaar al afstaan aan Volkswagen.

Dat Renault en Nissan nu opeens een flinke opmars doormaken en de koppositie op de ranglijst overnemen, komt doordat de verkopen van Mitsubishi tegenwoordig ook meegeteld mogen worden.

Renault

De Franse autobouwer Renault heeft de winst in het eerste halfjaar met bijna een vijfde zien groeien. Het concern profiteerde van een sterke vraag in Europa naar nieuwe versies van zijn Mégane en Scénic-modellen.

De operationele winst van Renault kwam uit op 1,8 miljard euro, van 1,5 miljard euro een jaar eerder. Onder de streep resteerde een winst van 2,4 miljard euro. De opbrengsten bedroegen ruim 29,5 miljard euro in de verslagperiode. Renault sprak in een verklaring van recordresultaten op het vlak van winst en omzet.

Rusland

Onlangs verhoogde Renault al de verkoopverwachtingen voor Rusland en Brazilië. Ook over Europa, China en India is de onderneming positief gestemd. In oktober komt Renault met nieuwe strategische plannen naar buiten voor de komende jaren.

Renault en Nissan zijn zelfstandige bedrijven, maar werken wel al jaren zeer nauw samen. Zij hebben aanzienlijke aandelenbelangen in elkaar en worden allebei geleid door de in Brazilië geboren topman Carlos Ghosn. Sinds kort zwaait hij ook de scepter bij Mitsubishi.