De Zwitserse bank UBS heeft de winst in het tweede kwartaal flink zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. Ook concurrent Credit Suisse deed goede zaken.

UBS profiteerde van actievere klanten en stijgende rentes. De winst kwam 13,5 procent hoger uit op 1,2 miljard Zwitserse frank. Dat is omgerekend iets meer dan een miljard euro.

Marktkenners rekenden in doorsnee op een resultaat van 800 miljoen frank. Bij zowel het vermogensbeheer als het zakenbankieren van UBS gingen de prestaties vooruit. Eerstgenoemde divisie profiteerde van het verbeterde sentiment bij beleggers.

De zakenbanktak had enigszins last van negatieve wisselkoerseffecten, maar wist dat op te vangen door bijvoorbeeld hogere adviestarieven te rekenen.

Concurrent Credit Suisse deed het ook beter dan analisten hadden voorzien. De winst in het tweede kwartaal kwam uit op 303 miljoen frank, waar werd gerekend op 294,2 miljoen frank.

Topman Tidjane Thiam benadrukte dat de bank zich halverwege de uitvoering van een driejarig strategisch plan bevindt en wees specifiek op de goede prestaties bij vermogensbeheer.