WEEZE - Het aantal passagiers dat gebruikt maakt van het vliegveld Düsseldorf Regional Weeze, net over de grens bij het Noord-Limburgse Bergen, groeit sneller dan verwacht. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport van de universiteit van Münster in opdracht van de Kamers van Koophandel Noord-Limburg, Gelderland en Düsseldorf.

Sinds de ingebruikname van het vliegveld medio 2003 maakten meer dan één miljoen passagiers er gebruik van. Ongeveer 30 procent van hen kwam uit Limburg en Gelderland. De oorspronkelijke prognoses gingen uit van één miljoen bezoekers in 2006. In 2015 verwachten de onderzoekers zeker drie miljoen mensen per jaar.

Ryanair

Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt door de Ierse prijsvechter Ryanair, die vluchten naar veel Europese bestemmingen aanbiedt. Tot voor kort vloog ook de Nederlandse maatschappij V-Bird vanaf Weeze, maar dit bedrijf is onlangs failliet gegaan.

Zakenreizen

Eenderde van de passagiers bestaat uit zakenreizigers. Onderzoekers van de universiteit enquêteerden zo'n 4000 bedrijven in de regio. Daaruit kwam een grote behoefte aan het vliegveld naar voren. De ondernemers noemden als voordelen tijdwinst, een vergroting van het afzetgebied en een betere bereikbaarheid van de regio. De aanwezigheid van het vliegveld is voor de meeste bedrijven bovendien een belangrijke vestigingsfactor.